10 въпроса и отговора за гъбичките по ноктите

10 въпроса и отговора за гъбичките по ноктите

20 февруари 2024

Гъбичките по ноктите са едно от най-често срещаните заболявания на ноктите. Те засягат хора на различна възраст. Въпреки, че често се приема като козметичен проблем, гъбичките по ноктите могат да бъдат болезнени и да доведат до сериозни здравословни проблеми, особено при хора с отслабена имунна система.

Какви са симптомите, профилактиката и каква терапия е препоръчителна - всичко това можете да научите в тази блог-статия.

Тук ще намерите на отговорите на десетте най-често срещани въпроса за гъбичкитe по ноктите.

 

1. Какво представляват гъбичките по ноктите?

Гъбичките по ноктите (= онихомикоза) са инфекция на нокътната плочка - обикновено причинени от дерматофити, по-рядко от дрожди или плесенни гъбички. В повечето случаи гъбичките проникват в нокътната плочка от дисталната към проксималната част, т.е. отвън навътре. Ако под нокътя вече има образувани кухини, това е идеална среда за развитие на гъбичните патогени.

 

2. Как можете да разпознаете гъбичките по ноктите?

В повечето случаи нокътната плочка или тъканта под нея се оцветява в бяло или жълтеникаво в зависимост от патогена. Ако не се предприеме лечение, нокътят все повече се разрушава, като е възможно и отделяне от нокътното легло. В крайния стадий нокътната плочка е трошлива, наподобяваща дървесна повърхност, с жълто-кафяв или дори черен цвят. Тогава често нормалният растеж на ноктите е нарушен - нокътят расте по-скоро на дебелина, отколкото на дължина или изобщо не расте.

 

3. Необходимо ли е медицинско изследване?

Тъй като различни бактерии могат да причинят подобни визуални симптоми, медицинско изследване задължително трябва да се направи. Дори кожни заболявания, които предизвикват инфекции, като псориазис, също могат да причинят промяна в цвета или обезцветяване на ноктите. С помощта на лабораторно изследване на материал от нокътя патогенът може да бъде точно определен.

Важно! Пациентите не трябва да са прилагали противогъбични средства няколко седмици преди изследването. От решаващо значение е също така пробата от ноктите да е взета от правилното място.

 

4. Има ли рискови групи, при които гъбичките по ноктите се срещат особено често?

Най-важните рискови групи, при които гъбичките по ноктите се срещат често са спортистите, диабетиците, възрастните хора и пациентите с ангиопатии (= заболявания на кръвоносните съдове). Носенето на неподходящи обувки (тесни обувки, защитни обувки) за дълъг период от време също може да увреди трайно ноктите и да увеличи риска от развитие на гъбички по ноктите. Повтарящите се гъбични инфекции на кожата също могат да благоприятстват развитието на гъбички и по ноктите.

 

5. Как може да се лекуват ефективно гъбичните заболявания на ноктите?

Дали една терапия е ефективна може да се определи визуално и в зависимост от патогена. Независимо от това кое лечение ще избере подологът, основният приоритет е да се отстрани целият заразен материал от ноктите. Това трябва да се прави през кратки интервали и с постоянство, така че приложените противогъбични препарати да могат да действат по-добре. Лечението може да бъде успешно само ако пациентът активно сътрудничи, т.е. предписаната терапия трябва да се прилага стриктно у дома. Ако има допълнително съществуващи гъбички по кожата, те също не трябва да се пренебрегват. Ако те не се лекуват едновременно и при неблагоприятни условия, вече здравият нокът се заразява отново със същите патогени. Хигиената на обувките и чорапите също играе важна роля. Препоръчват се дишащи чорапи и обувки или носене на чорапи за пръстите на краката. Абсолютно забранено: носенето на обувки на бос крак.

 

6. В кои случаи е необходимо системно лечение?

Системно означава "засягащо целия организъм". Системното лечение се отнася до приема на лекарства, при което активното вещество се разпространява в целия организъм. Това винаги се препоръчва, когато повече от 50 % от ноктите на краката или повече от три нокътя са засегнати. Системното лечение се назначава от лекар. В допълнение се прилага и локална терапия.

 

7. Колко време обикновено отнема лечението на гъбичките по ноктите?

Лечението на гъбичките по ноктите изисква много търпение и постоянство. По правило то отнема толкова време, колкото е необходимо на нокътя да изсрасне отново и да се обнови напълно. За ноктите на краката можете да се каже, че отнема около една година.

 

8. Какви методи могат да се използват за предотвратяване на пренос на зараза от един клиент на друг?

За да се избегне рискът от инфекция в подологичната практика, всички работни повърхности, които са били контакт със заразена тъкан, трябва да се дезинфекцират по подходящ начин. Инструментите се дезинфекцират и стерилизират, а материалите за еднократна употреба се изхвърлят незабавно. Препоръчително е специалиста да носи престилки за еднократна употреба и да се предпазва, като носи маска за лице и ръкавици. Материалите от ноктите и кожата трябва да се изхвърлят по възможно най-безопасен начин. При механичната обработка трябва да се използва специализиран апарат за педикюр с вграден прахоуловител на максимална мощност. Здравите нокти на краката се предпазват, като се покриват, а болните нокти се дезинфекцират и се третират само в края на процедурата, за да се сведе до минимум рискът от инфекция. Изключително важно е по време на обработка да се внимава да не се причинят наранявания, тъй като дори най-малките наранявания или пукнатини могат да са предпоставка за развитие на гъбичните патогени!

 

9. Как да се предпазим от гъбички по ноктите?

Най-добрата превенция е да се поддържа добра циркулацията на кръв в стъпалото, да се избягва изпотяване на стъпалата. Препоръчват се обувки, които позволяват на стъпалата да "дишат". Когато е възможно стъпалата да се оставят на въздух, светлина и слънце. Недостатъчната или прекомерната хигиена на стъпалата води до податливост на кожата и ноктите и създава идеални условия за заразяване с гъбички.

 

10. Кои препарати се препоръчват за домашна терапия?

Препаратите с водорасли спирулина, използвани ежедневно, са без странични ефекти и помагат много добре при локалната терапия.

Медицински лакове за нокти като Batrafen или Loceryl също се използват често.

Основната цел е да се третира нокътя по такъв начин, че условията за развитие на патогените да станат неблагоприятни. Изследването на причините също е важен фактор в тази насока.

Ако условията на и около стъпалото продължават да съществуват, и най-доброто противогъбично средство не може да подейства.

 

*Статията е преведена от официалния сайт на Hellmut Ruck. Оригиналната статия може да видите тук: https://hellmut-ruck.de/blog/nagelpilz-antworten-auf-die-10-haeufigsten-fragen?fbclid=IwAR1Jgp76vx9zksUIqEwatYHB97X4sP3GNoMuLzu7utqcx3pLU-GyB_HOsJM


Какво е BIOSWING и как функционира? Възможно ли е седенето на работния стол да носи полза за тялото?

прочети още

Върху опаковката на козметичните продукти са изписани цифри и знаци, които често са непонятни за масовия потребител. Какво означава „минимален срок на годност“? Как се отбелязва срокът на опаковката и как да разчитаме маркировката на опаковката? Разберете повече в публикацията.

прочети още

Ефективността, ергономичността и ефикасността си при работа зависят от правилно избраният инструмент.

прочети още

Какво да правим, ако имаме проблеми по стъпалата? Консултацията със специалист и професионалната обработка са първите стъпки за разрешаването на проблеми със стъпалата. А за постигането на трайни резултати домашната грижа е от решаващо значение.

прочети още

Родината на джинджифила е Югоизточна Азия, откъдето е пренесен във всички континенти. Джинджифилът съдържа веществото алицин, чието действие може да се сравни с това на антибиотиците. То действа изключително силно имуностимулиращо, противовирусно и антибактериално. В козметиката за кожата се смята за...

прочети още

Конопеното масло се използва още от древността, най-вече в източната култура като широкоспектърно естествено средство. Въпреки всички свойства, често то се разглежда с предразсъдъци, тъй като то се асоциира с конопа.

прочети още
Витамин Е
28 юли 2022

Витамин E е признат за най-мощният антиоксидант и взема участие в синтеза на половите хормони, на кортикостероидите и хормоните на аденохипофизата. Най - активната форма и най-добре усвоимият токоферол във витамин Е е алфа-токоферолът

прочети още

Пчелният восък е натурален продукт, произвеждан от медоносните пчели. В химично отношение, той е съставен от естери на мастни киселини и различни мастни алкохоли.

прочети още
Ментол – Menthol
22 юни 2022

Ментолът е естествена съставка от растителен произход. Активно вещество в ментата, което е богато на полезни свойства, характеризираща се с висока ароматна сила и забележително освежаващо, охлаждащо и успокояващо действие.

прочети още
НЕВЕН
29 март 2022

Невенът (Calendula) е познат като отлично лечебно средство още в Древна Гърция, а в наши дни е една от най-използваните билки с разнообразна употреба в козметичната индустрия и медицината.

прочети още

Лaвaндyлaтa e eднa oт нaй-apoмaтнитe билĸи...

прочети още
МИКРОСРЕБРО
30 май 2019

Чистото микросребро има антибактериално, регулиращо...

прочети още

Миртата е растение, познато още на древните гърци, които ценели неговите антисептични и противовъзпалителни свойства. Имали традиция да носят малки бели букети от цветчета мирта на сватбите си, които символизирали младостта и невинността. Ароматът на мирта е...

прочети още

Маслото от ший се съдържа в много козметични продукти в Европа, защото има прекрасни свойства за грижа за кожата. По-голяма част от маслото от ший все още се произвежда на ръка в Африка. Там то е и нещо повече от продукт за грижа за...

прочети още

Бадемовото масло съдържа мощни антиоксиданти и защитава кожата. То е идеално като масажно масло. Прониква дълбоко в роговия слой на кожата и...

прочети още

Като козметична съставка папаята прави кожата по-гладка, по-плътна и по-мека, поддържа хидратацията в норма като прониква в дълбочина, възстановява...

прочети още

То се извлича от диво растящи рози чрез студено пресоване на цветовете. Съдържа висока концентрация на множество наситени мастни киселини...

прочети още

Маслото от нар е богат източник на витмини С и В5, полифеноли, фитоестрогени, желязо, калий и мастни киселини...

прочети още

Маслото от чаено дърво е било използвано за лечение на кожни проблеми в продължение на векове. Въпреки това, неговата употреба е изключително широка – можете да го използвате за много други неща.

прочети още
ЛИМОН
29 май 2019

Лимонът от семейство Седефчеви действа антисептично, антибактериално и антивирусно. Неговото масло се използва за лечение на акне и кожни раздразнения, но също и при слаба съединителната тъкан.

прочети още
БАМБУК
29 май 2019

Богатото съдържание на антиоксиданти и укрепителни съставки са добър помощник в борбата срещу стареенето.

прочети още
ПРОПОЛИС
29 май 2019

Събран от растенията и донесен в кошера, прополисът запазва всичките си свойства: противомикробни, противовирусни, противоплесенни, противорадиационни, те имат изразено мощно антибиотично...

прочети още

Благодарение на своят клетъчно-стимулиращ ефект, аргановото масло е популярен продукт против...

прочети още

Маслото от макадамия се откроява с високото си съдържание на палмитолеинова киселина, която се съдържа главно в животинските мазнини. Попива бързо в кожата, има нежен аромат, а „магическите“ му свойства се дължат на...

прочети още
БИЗАБОЛОЛ
28 май 2019

Бизабололът е натурален продукт, който се съдържа в цветовете на лайката, белия равнец и някои други растения. Съдържа се във висока концентрация в етеричното масло от ...

прочети още

В листата на растението се съдържа гел, който е богат на полезни вещества, като в това число влизат всички важни витамини, минерали, аминокиселини...

прочети още

Замисляли ли сте се, че зад красивите, наситените и плътни цветове, стои една не толкова красива истина, а именно тестовете върху животни! Точно срещу тях застават ВЕГАН лаковете за нокти. Те са част от ...

прочети още

Под микроскоп върху човешкото стъпало може да се открият около 20 000 потни жлези, които работят постоянно. В затворени обувки след дълго ходене....

прочети още