Как да изберем перфектният инструмент?

Как да изберем перфектният инструмент?

14 март 2024

Как да изберем перфектният инструмент?

 

Ефективността, ергономичността и ефикасността си при работа зависят от правилно избраният инструмент. 

 

Всички познаваме следната ситуация: Имаме нужда от нови инструменти, но не знаем какво да изберем? 

Независимо дали става въпрос за обработката на нокти, кожички или за ъгли и периферия, трябва да избираме инструментите особено внимателно. На пръв поглед разнообразието от продукти и производители изглежда огромно и това прави избора особено труден. 

 


Със следващите съвети бихме искали да ви помогнем да изберете идеалния за вас инструмент.  

Имайте предвид тези 5 основни критерия следващия път, когато купувате инструмент и гарантирано ще намерите правилния.  

 

 

 

 

5 основни критерия да изберем перфектният инструмент: 

 

1. Приложение
2. Качество
3. Ергономия
4. Размер на инструмента
5. Лични предпочитания 

 

 

1. Конкретизиране на приложението 
Съществува широка гама от инструменти за основната работа по нокътя и някои се припокриват в своето приложение. По-долу са представени няколко примерни случаи и какви инструменти са използвани при обработката им. 

 

 

2. Да обръщаме внимание на качеството 
Инструментите с високо качество улесняват работата, водят до по-добри резултати и се отличават с по-дълъг експлоатационен живот. С качествения инструмент се работи по-бързо, лесно и удобно, а в дългосрочен план той щади както здравето и инвестицията се изплаща. 

 

Независимо от личните предпочитания има някои характеристики, които отличават качествения продукт и са предпоставки за дълъг експлоатационен живот:
- Немско качество "Made in Germany"
- Качествена изработка от неръждаема стомана
- При клещите: равномерно разпределение на натиска при рязане и сменяеми скоби 

 

Електрополиране – специална обработка на повърхността, което води до по-гладка и чиста повърхност и повишава устойчивостта на корозия. 

3. Ергономия
Значението на ергономията в практиката често се пренебрегва. В допълнение на обзавеждането, от мебели до увеличителни лампи, които подобряват условията на работа, ергономичните инструменти са от съществено значение. Именно чрез удобните инструменти и тяхното правилно използване може да се избегне претоварването на мускулите, ставите и нервите. Клещите с трапецовиден профил на рамената намаляват значително натоварването на ръката. Рамената без ръбове са по-широки и сплескани от външната страна, като по този начин натискът на ръката се разпределя върху по-голяма площ. Прецизно изчислените градуси на скобите на рамената оптимизират предаването на силата, което прави рязането лесно и прецизно. Олекотените варианти на инструменти, като например сонди или двоен инструмент със заоблен край, са конструирани с кухо, неплъзгащо се рамо за стабилно захващане. Защото в ежедневната работа всеки допълнителен грам се отразява на китките, ръцете, раменете и гръбначния стълб. 

 

4. Изберете правилния размер на инструмента 

В практиката много често се налага рязане на ноктите на краката, което изисква прилагането значителна сила. Един от факторите, които влияят на оптималното разпределяне на натиска, е размерът на инструмента. Колкото по-малък е инструментът, толкова по-голямо усилие е необходимо. Препоръчително е да се избират клещи с един размер по-големи, дори за малки ръце. По-дългите рамена спестяват сила и с тях се работи по-бързо. Следователно по-големият инструмент е по-лесен за работа, по-ергономичен и води до по-добри резултати при обработката. Въпреки препоръките, изборът на правилния размер на инструмента е индивидуално решение и трябва да се съгласува с личните предпочитания на специалиста.
Съвет: Не само самите инструменти, но и работната поза при използването им е изключително важна за здравето. 

 

 

 

5. Вземете предвид личните предпочитания

Често за сходни области на третиране могат да се използват различни инструменти. Тук е важно да се разгледат възможните алтернативи: да се използват няколко различни по-специализирани инструмента или да използва един и същ инструмент за сходни случаи. Ако подходите обмислено тук, ще избегнете извършването на погрешни или ненужни покупки.

С времето и опита всеки развива свои предпочитания, независимо дали става въпрос за дължината на остриетата или формата на дръжките. Въпреки това е важно постоянно да проверявате работните си процеси: Мога ли да работя достатъчно бързо и прецизно с моя инструмент? Как се износва инструментът ми? И как тялото ми се справя при по-голямо натоварване?

 

Пример: Избор на инструменти при скъсяване на нокът 
1. Приложение: Скъсяване на нокти
2. Качество: Здрав инструмент от неръждаема стомана, лесен за почистване, с равномерно обтягане на скобите
3. Ергономия: По-малки усилия при рязане, без изплъзване
4. Размер на инструмента: Препоръчва се по-голяма дължина на рамената
5. Лични предпочитания: Клещи за нокти, инструменти с две остриета/ резци
6. Препоръчителен инструмент: Клещи „Трапец“ за фронтално рязане на нокти 2805201 

 

 

2. Пример: Избор на инструменти при поставяне на тампонада 
1. Приложение: Поставяне на тампонада в нокътния канал
2. Качество: Здрав инструмент от неръждаема стомана, който не задържа мръсотия и се почиства лесно
2. Ергономия: Лесно боравене, неплъзгаща се дръжка
3. Размер на инструмента: Стандартна дължина
4. Лични предпочитания: Двоен инструмент със заоблен край 2003301, двoен инструмент „сонда“ 2004001 

 

*Оригиналната статия на немски може да видите тук: 

https://hellmut-ruck.de/blog/fuenf-faktoren-fuer-das-perfekte-instrument?p=3 

 


Какво да правим, ако имаме проблеми по стъпалата? Консултацията със специалист и професионалната обработка са първите стъпки за разрешаването на проблеми със стъпалата. А за постигането на трайни резултати домашната грижа е от решаващо значение.

прочети още

Гъбичките по ноктите са едно от най-често срещаните заболявания на ноктите, които засягат хора на различна възраст. Какви са симптомите, профилактиката и каква терапия е препоръчителна - Тук ще намерите на отговорите на десетте най-често срещани въпроса за гъбичкитe по ноктите.

прочети още

Родината на джинджифила е Югоизточна Азия, откъдето е пренесен във всички континенти. Джинджифилът съдържа веществото алицин, чието действие може да се сравни с това на антибиотиците. То действа изключително силно имуностимулиращо, противовирусно и антибактериално. В козметиката за кожата се смята за...

прочети още

Конопеното масло се използва още от древността, най-вече в източната култура като широкоспектърно естествено средство. Въпреки всички свойства, често то се разглежда с предразсъдъци, тъй като то се асоциира с конопа.

прочети още
Витамин Е
28 юли 2022

Витамин E е признат за най-мощният антиоксидант и взема участие в синтеза на половите хормони, на кортикостероидите и хормоните на аденохипофизата. Най - активната форма и най-добре усвоимият токоферол във витамин Е е алфа-токоферолът

прочети още

Пчелният восък е натурален продукт, произвеждан от медоносните пчели. В химично отношение, той е съставен от естери на мастни киселини и различни мастни алкохоли.

прочети още
Ментол – Menthol
22 юни 2022

Ментолът е естествена съставка от растителен произход. Активно вещество в ментата, което е богато на полезни свойства, характеризираща се с висока ароматна сила и забележително освежаващо, охлаждащо и успокояващо действие.

прочети още
НЕВЕН
29 март 2022

Невенът (Calendula) е познат като отлично лечебно средство още в Древна Гърция, а в наши дни е една от най-използваните билки с разнообразна употреба в козметичната индустрия и медицината.

прочети още

Лaвaндyлaтa e eднa oт нaй-apoмaтнитe билĸи...

прочети още
МИКРОСРЕБРО
30 май 2019

Чистото микросребро има антибактериално, регулиращо...

прочети още

Миртата е растение, познато още на древните гърци, които ценели неговите антисептични и противовъзпалителни свойства. Имали традиция да носят малки бели букети от цветчета мирта на сватбите си, които символизирали младостта и невинността. Ароматът на мирта е...

прочети още

Маслото от ший се съдържа в много козметични продукти в Европа, защото има прекрасни свойства за грижа за кожата. По-голяма част от маслото от ший все още се произвежда на ръка в Африка. Там то е и нещо повече от продукт за грижа за...

прочети още

Бадемовото масло съдържа мощни антиоксиданти и защитава кожата. То е идеално като масажно масло. Прониква дълбоко в роговия слой на кожата и...

прочети още

Като козметична съставка папаята прави кожата по-гладка, по-плътна и по-мека, поддържа хидратацията в норма като прониква в дълбочина, възстановява...

прочети още

То се извлича от диво растящи рози чрез студено пресоване на цветовете. Съдържа висока концентрация на множество наситени мастни киселини...

прочети още

Маслото от нар е богат източник на витмини С и В5, полифеноли, фитоестрогени, желязо, калий и мастни киселини...

прочети още

Маслото от чаено дърво е било използвано за лечение на кожни проблеми в продължение на векове. Въпреки това, неговата употреба е изключително широка – можете да го използвате за много други неща.

прочети още
ЛИМОН
29 май 2019

Лимонът от семейство Седефчеви действа антисептично, антибактериално и антивирусно. Неговото масло се използва за лечение на акне и кожни раздразнения, но също и при слаба съединителната тъкан.

прочети още
БАМБУК
29 май 2019

Богатото съдържание на антиоксиданти и укрепителни съставки са добър помощник в борбата срещу стареенето.

прочети още
ПРОПОЛИС
29 май 2019

Събран от растенията и донесен в кошера, прополисът запазва всичките си свойства: противомикробни, противовирусни, противоплесенни, противорадиационни, те имат изразено мощно антибиотично...

прочети още

Благодарение на своят клетъчно-стимулиращ ефект, аргановото масло е популярен продукт против...

прочети още

Маслото от макадамия се откроява с високото си съдържание на палмитолеинова киселина, която се съдържа главно в животинските мазнини. Попива бързо в кожата, има нежен аромат, а „магическите“ му свойства се дължат на...

прочети още
БИЗАБОЛОЛ
28 май 2019

Бизабололът е натурален продукт, който се съдържа в цветовете на лайката, белия равнец и някои други растения. Съдържа се във висока концентрация в етеричното масло от ...

прочети още

В листата на растението се съдържа гел, който е богат на полезни вещества, като в това число влизат всички важни витамини, минерали, аминокиселини...

прочети още

Замисляли ли сте се, че зад красивите, наситените и плътни цветове, стои една не толкова красива истина, а именно тестовете върху животни! Точно срещу тях застават ВЕГАН лаковете за нокти. Те са част от ...

прочети още

Под микроскоп върху човешкото стъпало може да се открият около 20 000 потни жлези, които работят постоянно. В затворени обувки след дълго ходене....

прочети още